Bejelentés


AGROCENTINA KFT Jót s jól! ebben áll a nagy titok.


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Keresés a honlaponHírek
Tejárhír

Zuhan a tej felvásárlási ára! Erről ír az Állattenyésztők Szövetsége.
Köszöntjük társaságunk honlapján!

Cégtörténet:

A Petőfi Mezőgazdasági Termelőszövetkezet - amely magja a mai gazdaságnak- 1948.szeptember 1-én alakult. Mindössze 130 kh szántóterületen 10 alapítótaggal kezdte meg működését. Fejlődése során fokozatosan beépült a község életébe, olyannyira, hogy 1964.évben Tiszanána valamennyi termelőszövetkezeti gazdája A "Petőfi"-ben egyesült.Története így egyre jobban összekapcsolódik a falu múltjával, de még inkább a jelenével.

Az események gyorsan pörögtek, a hetvenes évektől a hagyományos paraszti munkát felváltotta, a korszerű nagyüzemi termelés a gyarapodás időszaka.

A növénytermesztés gépesítése, korszerűsítése mellett kiemelkedő új beruházásként létrejött a szakosított Sertéstelep, ekkor fejeződött be a 400 fh-es szarvasmarha telep építése is. Az akkori vezetés és a rendelkezésre álló jól képzett szakembergárda, 1974-ben úgy döntött, a telepet olyan állománnyal népesítik be amelytől legtöbbet reméltek. Amerikából vásárolták a 230db tisztavérű Holstein-fríz tejhasznosítású szarvamarhát, később még 100 darabot hoztak a nemes állományból.

A kiemelkedő eredményeket méltatva meg kell említeni az 1979.évben laktációs tejtermelésben elért megyei első helyezést, az 1980-84.közötti évek sorozatos második és harmadik helyezéseit. Az állomány kondícióban, küllemében és genetikailag is tovább javult.

1984.évben Tiszanána az országos tejtermelő verseny legjobbjaként szerepel, a sikerek "természetessé" válnak.

Az állomány keveréktakarmány szükségletének üzemen belüli, gazdaságos, előállításának biztosítására 1990.évben óránként 3-5t takarmánykeverő üzemet létesítettünk.

Ezzel a beruházással raktuk le az Agrocentina Takarmánykeverő és Forgalmazó KFT alapjait.

A társaság 1990. julius23-án alakult 10.500,-ft törzstőkével. Alapítói Agrokomplex Central Soya RT, Agra BT, és a Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet. 10.500,-ft törzstőkével, fő tevékenysége a takarmánygyártás és forgalmazás volt.

A későbbiekben a Petőfi Szövetkezet az üzletrészeket visszavásárolta így 100%-os részesedéssel egyedüli tulajdonosa lett a KFT-nek.

Az 1992.évi I.és II. Szövetkezeti törvény igen negatív hatással volt az egész korábban virágzó és élvonalbeli magyar mezőgazdaságra, így a mi szövetkezetünkre is. A valamikori 5100 ha-os szántóterület, amelyhez 900ha legelő is csatlakozott 3833 hektárra zsugorodott. A gazdálkodás veszteségessé vált, a következő években a cég életben tartásáért kellett küzdeni.

A kedvezőtlen közgazdasági környezet hatásait megelőzve 2000. évben a tagság úgy döntött, hogy a szövetkezeti vagyont "beviszik" az Agrocentina Kft-be. Tőkeemelést hajtottak végre a jegyzett tőke 161.640 e/Ft lett, az alapítói vagyon így 76,86 %-ban magánszemélyek tulajdonába, 21,28 %-ban szövetkezeti, 1,86%-ban gazdasági társaság tulajdonába került.

A tevékenységi kör is bővült szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel.

A földterületeken gabonaféléket, szálas és tömegtakarmányokat valamint olajos növényeket termesztünk.A környékbeli gazdálkodóknak mezőgazdasági szolgáltatást is végzünk.

A Hungahyb sertésállományt és az 1200db fésüs-merinói anyajuhval rendelkező juhászat veszteségessé vált, fájdalmas döntés volt, de kénytelenek voltunk felszámolni.

A szarvasmarha állományunkat nagy nehézségek árán sikerült továbbra is megtartani illetve a telepet fejleszteni korszerűsíteni.

A vállakozás legfőbb célja a versenyképesség fenntartása a mindenkori piaci igényeknek megfelelően. Csak jó minőségű termékre van igény a piacon, így igyekszünk a legjobb minőséget előállítani.

Közvetett célunk a faluban élőknek munkahely biztosítása.

 

 


 

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!